Kommuuniasuminen on yhä suositumpi vaihtoehto

Kommuunissa asuminen on kuulostanut pitkään tuulahdukselta 60-luvun hippien suosimasta asumismuodosta, mutta etenkin viimeisen vuosikymmenen aikana tässä on tapahtunut merkittäviä muutoksia, sillä kommuuniasumista suosivat monet muutkin. Sekä nuoret, keski-ikäiset että ikäihmisetkin ovat löytäneet kommuuniasumisesta itselleen sen kaikkein sopivimman asumismuodon. Asuminen on monelle kallein menoerä, joka lohkaisee budjetisB_qtk_kWQAEnwShta leijonanosan joka kuukausi. Maksettavana ovat vuokran tai asuntolainan ja yhtiövastikkeen lisäksi monet muutkin kulut kuten ylläpitoon liittyvät juoksevat kulut sähköstä veteen ja lämmitykseen sekä myöskin kodissa olevat huonekalut. Eräs parhaimmista keinoista pienentää tätä kuukausittaista menoerää merkittävästi on lyödä hynttyyt yhteen muiden ihmisten kanssa ja jakaa nämä kulut. Tähän erinomainen vaihtoehto on nimeltään kommuuniasuminen.

Kommuuniasumisessa on kyse siitä, että kullakin kommuunissa eli yhteisössä asuvalla yksilöllä tai samassa asunnossa asuvalla pariskunnalla tai perheellä on oma, henkilökohtainen alueensa. Tietyt suuremmat alueet voivat kuitenkin olla yhteisessä käytössä. Kommuuni on eräänlainen luotu yhteisö, jossa kukin sen jäsenistä on sinne muuttaessaan tehnyt tietoisen päätöksen siitä, että hän haluaa asua ryhmässä osana kommuunia. Tyypillinen esimerkki kommuuniasumisesta on suurempi omakotitalo, jossa on useampia huoneita, joissa kukin siellä asuva asuu ja yöpyy. Talosta löytyy myös olohuone, joka on kaikille yhteinen tila ajanviettoon. Lisäksi talon keittiössa kaikki kommuunissa asuvat voivat vapaasti kokkailla ruokia ja mahdollisesti tarjota niitä muillekin halutessaan. Myös pesutilat saattavat olla yhteiset aina suihkusta pyykinpesukoneeseen. Kommuunissa voi olla myös vaikkapa vierashuone siltä varalta, että joku kommuunin asukeista sattuu saamaan luokseen vieraan hetkeksi.

Vaikka kommuuniasuminen ei tietenkään aivan kaikille sovi, on yhteisöllisyyden myötä tuleva yhteenkuuluvuuden ja turvallisuuden tunne saanut monet valitsemaan kommuunin kodikseen. Monet nuoret suosivat kommuuneja, mutta yhä useampi lapsia saava pariskuntakin jää kommuuniin asumaan. Nykyään on olemassa paljon sellaisia kommuuneja, jossa elää myös lapsia. Tällaisissa yhteisöissä lapset saavat elää ihmisten keskellä ja moni kokeekin, että kaikki kasvattavat kaikkia lapsia yksissä tuumin. Kommuuniasuminen on saavuttanut suosiota myös ikääntyvien ihmisten parissa. Miksi pitäisi murehtia yksin jäämisestä vanhalla iällä, kun vaihtoehtona on viettää mukavaa aikaa yhdessä samanhenkisten ihmisten seurassa kommuunissa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *