Opiskelija-asunnot ovat edullisempi asumisen muoto

Opiskelijana raha ei todellakaan kasva puissa, sillä kun aika kuluu enimmäkseen opintojen parissa, ei aikaa ylimääräisen rahan tienaamiseen ole liiaksi. Tämän vuoksi asumiskustannuksiin on syytä kiinnittää huomiota, että opiskelijan budjetti pysyy kurissa. Mikäli opiskelee täyspäiväisesti, on tällöin mahdollista hakea itselleen opiskelijoille tarkoitettua edulliseb643ae9862cf6eaac9b022f44a4fcf34mpaa asumismuotoa. Muun muassa Helsingissä HOAS ja Turussa TOAS tarjoavat opiskelijoille edullisia yksiöitä, kaksioita, suurempia perheasuntoja sekä soluasuntoja vuokralle. Opiskelijaasuntosäätiöiden lisäksi asuntoja tarjoaa opiskelijoille moni muukin taho, kuten erilaiset yhdistykset, järjestöt ja yritykset. Mikäli ei ole aivan varma siitä, mistä lähteä etsimään itselleen asuntoa, tai mikäli yllättävä asuntopula iskee, voi lisätietoja pyytää vaikkapa omalta oppilaitokselta.

Opiskelija-asuntoja on tarjolla ympäri vuoden, mutta suurin piikku osuu lukukausien alun tienoille eli elokuun ja syyskuun vaihteeseen sekä joulukuun ja tammikuun vaihteeseen. Toisinaan paras ratkaisu saattaakin olla se, että asunnon vuokraamista joko aikaistaa tai siirtää myöhemmäksi mahdollisuuksien mukaan, jolloin tarjolla saattaa olla itseään enemmän miellyttäviä asuntovaihtoehtoja ja hakijoitakin on huomattavasti vähemmän. Toisinaan opiskelijoilla ei ole kovinkaan paljoa valinnanvaraa esimerkiksi sen suhteen, mistä päin kaupunkia asunnon itselleen saa. Joskus opiskelija-asuntoa hakiessa voi esittää toki toiveita itselleen mieluisimpien asuinalueiden suhteen, mutta kun kysyntää on enempää kuin tarjontaa, ei kovin herkästi kannata hylätä saamaansa asuntotarjousta.

Suuremmissa kaupungeissa hinnaltaan opiskelijaystävällisen vuokra-asunnon saaminen saattaa olla toisinaan todella kiven alla. Kun muualta maasta ja myös ulkomailta muuttaa kaupunkiin tuhansia uusia opiskelijoita aloittamaan opintojaan, tarkoittaa se joka ikinen vuosi jälleen yhtä hakijoiden sumaa. Erityisesti Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla yleisesti, Tampereella sekä Turussa tilanne äityy joinain vuosina erityisen vaikeaksi ja opiskelijoita onkin joskus majoitettu hätätapauksessa tilapäisesti jopa koulujen jumppasaleihin ja muihin väliaikaismajoituksiin. Näissä kaupungeissa asuntoa hakee joka vuosi suuri määrä opiskelijoita johtuen siitä, että kaupungeista löytyy muutamiakin tai jopa kymmeniä eri oppilaitoksia. Pienemmissä opiskelijakaupungeissa kuten vaikkapa Joensuussa, Mikkelissä, Vaasassa, Oulussa, Raumalla, Porissa, Jyväskylässä ja Rovaniemellä tilanne on jonkin verran parempi, mutta siellä myös yksityissektorin tarjoamat vuokra-asunnot ovat hinnoiltaan kohtalaisen edullisia ja siten paremmin opiskelijalle sopivia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *