Palvelutalo mahdollistaa avustetun itsenäisen elämän

Meistä jokainen varmasti toivoo pystyvänsä asumaan itsenäisesti ja muista riippumattomasti omillaan paikassa, joka tuntuu omalta kodilta. Ikä tuo kuitenkin mukanaan monenlaisia haasteita ja toisinaan omasta tahtotilasta riippumatta saattaa käydä niin, että on parempi ryhtyä tuumimaan muita ratkaisuja asumiseen. Voi esimerkiksi olla, että terveydentila heikkenee fyysisesti tai muisti alkaa reistailemaan siinä määrin, ettei yksin asumista voida suositella. Ikääntyvä ihminen tarvitsee palvelut lähelleen, sillä matkustaminen pitkien matkojen päähän esimerkiksi terveyspalveluidenILS_slider3-min tai ostospaikkojen pariin saattaa alkaa tuntumaan liian raskaalta.

Yksi meille suomalaisille tutuimmista vaihtoehdoista ikääntyessä on palvelutaloon muuttaminen. Palvelutalo on ollut erityisen suuressa suosiossa vasta noin muutaman vuosikymmenen ajan. Kyseessä on yksi senioriasumisen muoto, joka on monelle hyvin suuri helpotus omassa kodissa itsenäisesti elämisen muututtua päivä päivältä haasteellisemmaksi. Palvelutalo on toki sinne muuttavalle vanhukselle täysin uusi koti, mutta se myös useimmiten silti tuntuu kotoisalta, sillä palvelutalon asukkaana ihminen asuu ikään kuin omassa, yksityisessä vuokra-asunnossa, jonka yhteydessä toimii palvelukeskus ja jossa työskentelee henkilökuntaa, jolta saa apua ja tukea tarpeen mukaan. Palvelukeskuksessa on tarjolla monenmoista ikäihmisen arkea piristävää aktiviteettia ja palveluita. Palvelutalossa asuessa asukkaalla on useimmiten oma keittiö käytettävissään, mutta silti tarjolla on myös mahdollisuus yhteisessä ruokalassa syömiseen, jolloin ruuan laittamisesta koituva vaiva on täysin vältettävissä. Palvelukeskus tarjoaa sekä yksittäisiä aterioita ostettavaksi että myös ateriapaketteja. Tämän lisäksi ostettavissa on muun muassa siivouspalveluita pienistä tehtävistä suursiivouksiin.

Yksi palvelutalon suosituimmista piirteistä on se, että tarjolla on runsain mitoin tekemistä, eikä seniorin siksi tarvitse jäädä kotiin yksin, mikäli sitä ei erityisesti toivo. Palvelutalo saattaa esimerkiksi järjestää monipuolista päivätoimintaa kuten askartelua, musisointia, retkiä, yhteistä ajanviettoa esimerkiksi pihalla tai mitä milloinkin. Palvelutalossa käyvät monet eri tahot tarjoamassa palveluitaan ja pitämässä toimintaa yllä aina toimintaterapeuteista vapaaehtoisiin. Virikkeellisyys on ehdottomasti yksi palvelutalon valttikorteista etenkin iäkkäämmälle mutta silti . hyvinvoivalle seniorille, joka pärjää vielä jossain määrin omillaan esimerkiksi pukeutumis- ja peseytymisasioissa, mutta joka kaipaa tietynlaista turvallisuudentunnetta, jota omassa entisessä kodissa ei enää ollut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *