Vanhainkodin ja opiskelija-asuntolan nerokas yhdistelmä

Yhä useammat vanhainkodit ja palvelutalot ovat innostuneet maailmalla vähitellen leviävästä ilmiöstä, jossa opiskelijoita toivotetaan tervetulleiksi asumaan saman katon alla talon vanhusten kanssa. Toiminta sai alkunsa Yhdysvalloista, josta s1254434_holding_handse levisi Alankomaihin ja Ranskaan ja nyt myös muun muassa Helsingin Laajasaloon.

Kyseinen asumiskokeilu on nerokas järjestelmä, joka hyödyttää kaikkia osapuolia ja jonka soisi yleistyvän vieläkin enemmän. Talon iäkkäämmille asukkaille nuoret ja energiset opiskelijat ovat eräänlainen linkki ulkomaailmaan siinä vaiheessa kun omat yhteydet sinne alkavat käymään yhä harvemmiksi. Opiskelijat käyvät tunnetusti ahkerasti oppituntiensa lisäksi erilaisissa tapahtumissa kuten konserteissa ja bileissä, joista kertominen naapureille tuo suurta iloa ja on varmasti mielenkiintoista kuunneltavaa. Myös nuoret hyötyvät tästä järjestelystä jo edullisemman vuokran ansiosta. Halpaa vuokraa vastaan nuori sitoutuu viettämään säännöllisesti ja säännönmukaisesti tietyn määrän aikaa talon muiden asukkaiden kanssa, luoden ympärilleen positiivista ilmapiiriä.

Osana diiliä nuoret sitoutuvat viettämään tietyn määrän aikaa talon muiden asukkaiden kanssa. Yhteinen puuhastelu voi hyvin olla mukavaa ja leppoisaa jutustelua ja kenties ulkoiluakin, mutta mikäli nuorelta löytyy halua ja intoa, on senioreiden opettaminen tekniikan saloihin ollut huikean suuressa suosiossa. Uudet taidot esimerkiksi sähköpostin lähettämisessä, Skypen käyttämisessä ja sosiaalisen median maailmassa ovat monelle ikäihmiselle kullanarvoisia. Vaikka halpa vuokra toki houkuttelee monia, päättää yhä useampi nuori hakea asumaan tähän asumismuotoon aivan muista syistä kuin rahan vuoksi. On todella rikastuttavaa päästä kuulemaan toisen ikäpolven elämästä menneisyydessä ja nykyhetkessä. Odotettavissa on todella silmiä avaava ja mieltä avartava elämys.

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että yksinäisyydestä kärsiminen rappeuttaa ihmisen mieltä ja joskus sanotaankin, että yksinäisyys voi jopa todella tappaa. Säännöllinen sosiaalinen kanssakäyminen niin perheenjäsenten, ystävien kuin aivan tuiki tuntemattomienkin ihmisten kanssa on todella tärkeää meille kaikille ja sen myötä myös vanhempien ihmisten terveys pysyy vireämpänä kuin yksin oleskellessa ilman suurempaa kontaktia muihin ihmisiin. Jo pienet asiat kuten tervehtiminen vastaantullessa, jonkin pienen hauskan jutun tai vitsin kertominen toiselle, positiivinen kommentti tai kehu tai pieni ele esimerkiksi lahjan muodossa ovat sellaisia pikkuisia arjen valopilkkuja, jotka valaisevat talossa asuvien vanhusten arkea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *