Vuokralle vai omaan asuntoon?

Monet nuoret miettivät lapsuudenkodista muuttaessaan, olisiko järkevintä muuttaa vuokralle asumaan, vai kannattaisiko samantien yrittää ostaa itselleen oma asunto. Mikäli tavoitteena on luoda uraa ja siinä samassa säästää rahaa ja lopulta myös perustaa oma perhe, saattaa oman kodin ostaminen tuntua parhaimmalta vaihtoehdolta pidemmällä tähtäimellä. Monet vanhemmat ihmiset puolestaan päätyvät päinvastaiseen ratkaisuun ikääntyessään. Ei ole lainkaan tavatonta, että eläkkeelle siirtyvä ihminen myy omistaman3442539526_514542836b_bsa kodin ja siirtyy toiseen, pienempään asuntoon asumaan vuokralle. Uusi koti saattaa sijaita myös ulkomailla esimerkiksi etelän lämmössä.

Moni vuokra-asumista kritisoiva ja oman kodin ostamisen puolestapuhuja saattaa kutsua vuokralla asumista rahan haaskaukseksi. Todellisuudessa asia ei kuitenkaan ole aivan näin mustavalkoinen. Asuminen maksaa aina, oli asumisen muoto sitten vuokra- tai omistusasunto. Omaan asuntoon muuttavallekin kertyy hyvin monenlaisia maksuja, joiden takia sekään ei välttämättä ole edullisin mahdollinen vaihtoehto pidemmälläkään aikavälillä. Omistusasunnossa asuvalle tuttuja laskuja ovat esimerkiksi vakuutusmaksut ja omakotitalossa asuvalle esimerkiksi roskalaatikon tyhjentäminen. Kerrostaloasunnossa maksettavana on joka kuukausi erääntyvät hoitovastikkeet, jotka ovat asunnosta ja taloyhtiöstä riippuen jopa useita satoja euroja. Kun kodin on ostanut asuntolainan avulla, saattaa maksettavana olla kooltaan varsin suuriakin lainalyhennyksiä.

Mikä sitten houkuttelee vuokra-asumiseen? Toisinaan kyse voi olla siitä, että varallisuus ei mahdollista oman asunnon hankkimista lainarahalla tai omalla rahalla. Toisaalta moni päätyy muussakin tapauksessa vuokra-asunnon kannalle monestakin eri syystä. Vuokra-asuminen on huolettomampaa ja vähemmän sitovaa. Lisäksi huoltoasioista ei juurikaan tarvitse murehtia, sillä puhelinsoitolla paikalle saa jonkun taloyhtiön puolesta katsomaan, miten menetellä. Vuokra-asunnosta on mahdollista päästä irti tarvittaessa ja useimmiten irtisanoutumisaika on kuukauden pituinen. Monen vuokra-asunnon kohdalla kiinteä irtaimisto on vuokranantajan vastuulla, joten mikäli esimerkiksi jääkaappi täytyy vaihtaa uuteen, voi vuokralainen ilmoittaa siitä vuokranantajalleen, joka pistää tuulemaan.

Omistusasunnon puolesta puhuvat niin ikään monet seikat. Vaikka asunnon olisikin ostanut itselleen asuntolainaa käyttämällä, on se silti monessa mielessä fiksu sijoitus. Kun asuntolainaa vähentää pikkuhiljaa, kasvaa siinä myös oma pääoma. Toisinaan asunnon arvo voi myös nousta varsin merkittävästikin vuosien aikana. Tämän lisäksi moni arvostaa sitä, että kyseessä on ikioma koti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *